Data publikacji: 2019-09-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wybierz swój profil użytkownika
Kategoria: LIFESTYLE, Dom
Jak wypracować przepis na komfortową i funkcjonalną zabudowę meblową w pomieszczeniu, które nie zawsze ma kształt i wymiary odpowiadające naszemu wyobrażeniu o idealnej kuchni? Ta nie zależy wyłącznie od metrażu, ponieważ ważniejsze jest jej dopasowanie do profilu użytkowników.
Jak wypracować przepis na komfortową i funkcjonalną zabudowę meblową w pomieszczeniu, które nie zawsze ma kształt i wymiary odpowiadające naszemu wyobrażeniu o idealnej kuchni? Ta nie zależy wyłącznie od metrażu, ponieważ ważniejsze jest jej dopasowanie do profilu użytkowników.
Dobry wzór to nie wszystko. Atrakcyjnie zaaranżowana kuchnia z piękną zabudową meblową cieszy oko, ale w parze z zachwytem musi iść funkcjonalność i komfort codziennej pracy. Wymagający użytkownicy oczekują, że system meblowy będzie dopasowany nie tylko do wymogów pomieszczenia, ale przede wszystkim do ich trybu życia. Dlatego projektowanie kuchni należy zacząć od określenia potrzeb domowników.
– Podstawą projektowania funkcjonalnej kuchni są strefy robocze, dzięki którym oszczędzamy czas, ponieważ wszystko mamy pod ręką, a praca przebiega w sposób ergonomiczny. Kluczem do sukcesu jest jednak indywidualne podejście do każdego projektu, ponieważ równie istotne jak zaplanowanie stref roboczych, jest poznanie potrzeb mieszkańców – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa, producenta mebli kuchennych. – Ważne są nasze przyzwyczajenia, ponieważ to one definiują oczekiwania odnośnie mebli. Jeżeli kuchnia będzie pełniła głównie funkcję spiżarni dla produktów żywnościowych, należy zabezpieczyć odpowiednią ilość miejsca do ich przechowywania. A może bardziej przydałby się przestronny blat, na którym można wygodnie przygotowywać posiłki. Dobrze zorganizowana kuchnia to przede wszystkim kuchnia dopasowana do stylu życia użytkowników.
W każdym wnętrzu jest potencjał
Metraż, który nie ogranicza? To zadanie trudne, ale wykonalne. Projektanci podpowiadają funkcjonalne rozwiązania, genezą których jest potrzeba optymalizacji każdej zabudowy meblowej – od tej ograniczonej do aneksu kuchennego po rozbudowane systemy meblowe. Filozofię „zero waste”, rozumianą jako brak marnowania, można przenieść także na zasady aranżacji współczesnych wnętrz kuchennych. Co to oznacza w praktyce?
– Nie zwiększymy dostępnej powierzchni, którą możemy zabudować meblami, ale możemy tę przestrzeń wykorzystać bardziej efektywnie i zaaranżować zgodnie z naszymi potrzebami – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel.
Jeżeli zależy nam na pojemnej strefie do przechowywania, zaplanujmy zabudowę meblową sięgającą aż do sufitu. To dodatkowy potencjał cennego miejsca, który można funkcjonalnie podzielić na dwa albo nawet trzy rzędy szafek, każdemu z nich przyporządkowując inne zadanie. Chociaż do najwyższego rzędu szafek mamy nieco utrudniony dostęp, może on pełnić rolę „pawlacza”, w którym wygospodarujemy miejsce na przedmioty, których nie używamy na co dzień.
Jeżeli obawiamy się, że zabudowa całościenna przytłoczy wnętrze, możemy zdecydować się na jeden rząd szafek wiszących, ale o podwyższonej wysokości.
– To funkcjonalne rozwiązanie, które dostępne jest już nawet w meblach systemowych, a dodatkowe centymetry przekładają się na większą powierzchnię użytkową – tłumaczy projektantka. – W szafkach górnej zabudowy o wysokości 90 cm, a taką proponujemy w systemie KAMmono, więcej się zmieści niż w ich odpowiednikach o tradycyjnej wysokości. Dodatkowo, to pomysłowy sposób na pogodzenie potrzeby przechowywania z chęcią zachowania nowoczesnej, minimalistycznej sylwetki mebli.
Cenny każdy centymetr
Kluczem do sukcesu przedsięwzięcia, jakim jest zaprojektowanie idealnej kuchni, jest przemyślane wykorzystanie każdego centymetra, również przestrzeni w meblach.
– Najskuteczniejszym rozwiązaniem są szuflady o wysokości optymalnie dopasowanej do przechowywanych w nich produktów i akcesoriów. Każdy zaoszczędzony w ten sposób centymetr, który pozostałby niewykorzystany w uniwersalnych szufladach, możemy spożytkować w wysokiej szufladzie, w której zmieszczą się garnki czy zapasy żywności lub w dodatkowej szufladzie na drobiazgi kuchenne – wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel.
Kuchenne triki: dwa w jednym
Pojemna strefa przechowywana nie dla wszystkich użytkowników kuchni musi być priorytetem. Dla wielu z nich znacznie cenniejszy będzie przestronny blat kuchenny, który zapewni wystarczającą ilość miejsca do przygotowywania posiłków. O dodatkową powierzchnię roboczą łatwej w dużych pomieszczeniach, w których możemy zaprojektować wyspę kuchenną. Jednak funkcję blatu może pełnić także półwysep, który ma mniejsze wymagania metrażowe, a zapewni równie wygodną powierzchnię do pracy co wyspa. Po skończeniu prac kuchennych, półwysep może zamienić się w stół, przy którym zjemy przygotowany wcześniej posiłek. Taki kuchenny „trik” pozwala połączyć dwie funkcje w jednym meblu, minimalizując tym samym powierzchnię niezbędną do zaaranżowania odpowiedniej zabudowy meblowej. Nie każda kuchnia zaimponuje metrażem, każda jednak może zaskoczyć funkcjonalnością.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom