Data publikacji: 2015-05-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenne zupy w modnych odsłonach
Kategoria: LIFESTYLE, Dom
Czy popularne wśród Polaków zupy, np. chłodnik czy krem z marchwi, można w prosty sposób urozmaicić i przemienić w przykłady sztuki kulinarnej? Marka BRITA odpowiada na to pytanie, proponując przepisy na smaczne, pomysłowe i łatwe w przygotowaniu zupy warzywne.
Wyborny smak zupy
Któż z nas nie kocha zup? Są smaczne, zdrowe i najczęściej tworzone z naturalnych, sezonowych składników. Bazą każdej zupy jest świeża i smaczna woda, dlatego marka BRITA poleca ich przyrządzanie na bazie wody filtrowanej. Dzięki filtracji wody, walory smakowe i zapachowe potraw znacznie zyskują, a wygląd przygotowanych dań jest niezwykle apetyczny. Zupa przygotowana na bazie wody filtrowanej BRITA smakuje lepiej niż ta przygotowana z użyciem wody kranowej, zaś jej aromat staje się dużo głębszy.
Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zaś przełom wiosny i lata jest doskonałą porą na ponowne odkrycie feerii barw, smaków oraz zapachów warzyw sezonowych, kluczowych składników późnowiosennego menu, z których można przyrządzić smakowite dania. Sezon na zdrowe i kolorowe jarzyny, bogate w witaminy i składniki mineralne, zachęca do włączenia ich do codziennej diety. Szparagi, szpinak, świeża botwinka, kalafior czy ogórki idealnie nadają się na ciepłe i chłodzące zupy.
Zupy warzywne na nowo
Marka BRITA przedstawia przepisy na pyszne i zdrowe zupy w nowoczesnej odsłonie. Podczas ich przygotowania przydadzą się warzywa sezonowe oraz te dostępne w sprzedaży przez cały rok.
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem – przepis Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
4 szklanki maślanki lub kefiru
1 szklanka filtrowanej wody BRITA
1 pęczek botwinki
1 burak
1 ogórek
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
rukiew wodna
sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.
Zupa marchwiowa z nutą limonki
Składniki:
700 g marchwi
1 mała cebula
sok wyciśnięty z 3 limonek
1 cm imbiru (drobno startego)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
ok. 500 ml filtrowanej wody BRITA
łyżka śmietany 18%
sól, pieprz – do smaku
świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji
Przygotowanie:
Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek. Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody filtrowanej BRITA, w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.
Karaibska zupa ziołowa
Składniki:
500 g szpinaku
½ ząbka drobno posiekanego czosnku
375 g okry lub jarmużu
500 ml filtrowanej wody BRITA
2 szalotki
125 g krewetek
1 łyżka stołowa pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka stołowa skórki pomarańczowej
suszony tymianek, sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Podduś wszystkie składniki (poza szpinakiem i krewetkami) pod przykryciem, w dużym garnku, na małym ogniu, przez około godzinę. Dodaj szpinak około 10 minut przed zakończeniem duszenia. Wymieszaj zupę. Pokrój krewetki i dodaj je do garnka, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku, podawaj tuż po przyrządzeniu.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom