Dom

Spiżarnia w kuchni. Jak efektywniej wykorzystać przestrzeń mebli kuchennych

Spiżarnia w kuchni. Jak efektywniej wykorzystać przestrzeń mebli kuchennych
Tylko jedna trzecia zabudowy kuchennej jest projektowana z przeznaczaniem na przechowywanie żywności i często butelki z napojami czy przyprawy stawiamy na blacie lub podłodze kuchennej, przez co tworzą efekt bałaganu. Wystarczy zastosować kilka sprawdzonych

Data publikacji: 2015-06-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Spiżarnia w kuchni. Jak efektywniej wykorzystać przestrzeń mebli kuchennych
Kategoria: LIFESTYLE, Dom

Tylko jedna trzecia zabudowy kuchennej jest projektowana z przeznaczaniem na przechowywanie żywności i często butelki z napojami czy przyprawy stawiamy na blacie lub podłodze kuchennej, przez co tworzą efekt bałaganu. Wystarczy zastosować kilka sprawdzonych rozwiązań.

Spiżarnia w kuchni. Jak efektywniej wykorzystać przestrzeń mebli kuchennych LIFESTYLE, Dom - Tylko jedna trzecia zabudowy kuchennej jest projektowana z przeznaczaniem na przechowywanie żywności i często butelki z napojami czy przyprawy stawiamy na blacie lub podłodze kuchennej, przez co tworzą efekt bałaganu. Wystarczy zastosować kilka sprawdzonych rozwiązań.

Tylko jedna trzecia zabudowy kuchennej jest projektowana z przeznaczaniem na przechowywanie żywności i często w trakcie użytkowania kuchni, z braku miejsca, butelki z napojami czy przyprawy stawiamy na blacie lub podłodze kuchennej, przez co tworzą efekt bałaganu. A przecież wystarczy zastosować kilka sprawdzonych rozwiązań.

 

Nieograniczony dostęp do produktów

Trzymanie zapasów żywności w szafkach na zwykłych półkach nie jest zbyt wygodne. Znacznie lepiej wykorzystamy przestrzeń szafki montując w niej szuflady wewnętrzne ArciTech z pełnym wysuwem, który sprawia, że każdy z produktów dostępny jest na wyciągnięcie ręki. Ponadto prowadnice szuflad ArciTech wyróżniają się na rynku niezwykłą wytrzymałością na obciążenie sięgające 80 kg, dzięki czemu możemy w nich przechowywać nawet bardzo ciężkie puszki czy słoiki. Umieszczając pakiet szuflad wewnętrznych w korpusie szafki możemy zróżnicować ich wysokość, jeszcze lepiej zagospodarowując przestrzeń: w wyższych przechowywać np. butelki z oliwą, soki czy pojemniki z makaronem, natomiast w najniższych słoiki z miodem i przetworami.

 

Jak ukryć spiżarnię w otwartej kuchni?

Przechowywanie żywności w eleganckiej kuchni musi być estetyczne, szczególnie gdy jest ona otwarta na salon. Warto wówczas pomyśleć o ukryciu spiżarni za drzwiami przesuwnymi z systemem okuć InLine XL. Po odsunięciu frontów szafy, mamy pełen dostęp do  jej zawartości: szuflad wewnętrznych czy półek z przetworami, a po ich zasunięciu w mgnieniu oka zamieniamy ją w estetyczny mebel salonu lub jadalni.

 

Nowy lokator w wysokich szafkach

Coraz częściej piekarnik montujemy w wysokiej szafce, by łatwej było z niego korzystać i podejrzeć potrawy podczas pieczenia. Tuż obok można zaplanować spiżarnię np. w postaci pakietu szuflad InnoTech w szafce typu cargo.  Wysoka szafka typu cargo wyposażona w szuflady InnoTech pozwala na przechowywanie dużej ilości zapasów. Pełen wysuw gwarantuje pełen wgląd i nieograniczony dostęp do przechowywanych produktów. Szuflady na poziomie środkowym można wysuwać osobno, co pozwala na swobodny dostęp od góry do reszty szuflad. Podwyższona ścianka boczna zwiększa pojemność szuflady, a specjalne organizery pozwalają na utrzymanie idealnego  porządku, zapewniają stabilność i przejrzystość.

A to już wiesz?  Dekton Chromica – przepis na monochromatyczne wnętrze

 

Co zrobić z niewykorzystaną przestrzenią pod meblem?

Wielu właścicieli kuchni nie wie, że może wykorzystać jeszcze więcej przestrzeni na przechowywanie żywności. Często między meblem a podłogą znajduje się niewykorzystane miejsce, zamknięte cokołem – listwą o wysokości kilkunastu centymetrów. Hettich oferuje bardzo ciekawy system szuflad InnoTech XXL, wykorzystujący dodatkową przestrzeń za cokołem np. do przechowywania wysokich butelek z napojami. W trakcie otwierania szuflady cokół unosi się, nie dotykając i nie rysując podłogi nawet przy maksymalnym obciążeniu, a w trakcie zamykania automatycznie opada.

 

Dwupoziomowa szuflada

Hettich ma jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie, idealne do kuchni, w których trzeba sprytnie zagospodarować każdy centymetr przestrzeni. Organizer OrgaWing do szuflad InnoTech dzieli przestrzeń wysokiej szuflady na dwa poziomy. Drugi poziom tworzą ruchome, płytkie pojemniki umieszczone nad relingiem, które rozchylają się automatycznie na bok podczas otwierania szuflad, ukazując w całej okazałości jej zawartość na obu poziomach.

 

Jak przechowywać napoje i produkty sypkie?

Przechowując produkty spożywcze w szufladach obawiamy się,  że podczas jej zamykania przewrócą się, rozsypią, a jej sprzątanie zabierze nam sporo czasu. Hettich pomyślał o tym problemie i stworzył całą gamę dedykowanych organizerów wewnętrznych do szuflad np. OrgaStore 100 i OrgaStore 200, które stabilizują nawet słoiki, pojemniki czy otwarte uprzednio opakowania. Organizery są wyjmowalne i przez to łatwe w utrzymaniu czystości. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Spiżarnia w kuchni. Jak efektywniej wykorzystać przestrzeń mebli kuchennych LIFESTYLE, Dom - Tylko jedna trzecia zabudowy kuchennej jest projektowana z przeznaczaniem na przechowywanie żywności i często butelki z napojami czy przyprawy stawiamy na blacie lub podłodze kuchennej, przez co tworzą efekt bałaganu. Wystarczy zastosować kilka sprawdzonych rozwiązań.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy