Dom

Mrożone owoce i warzywa na zimę

Mrożone owoce i warzywa na zimę
Mrożone owoce i warzywa na

Data publikacji: 2017-10-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Mrożone owoce i warzywa na zimę
Kategoria: LIFESTYLE, Dom

Mrożone owoce i warzywa na zimę

Mrożone owoce i warzywa na zimę LIFESTYLE, Dom - Mrożone owoce i warzywa na zimę

Jesień to pora roku, kiedy większość Polaków przygotowuje zimowe przetwory, mrozi słodkie owoce i  warzywa, które są trudno dostępne zimą. Nic dziwnego! To ostatni moment, aby zachować smak jesieni i rozkoszować się nim w długie, zimowe wieczory. Osobom, którym brakuje w spiżarni miejsca na sezonowe mrożonki z pewnością przyda się nowa zamrażarka skrzyniowa MPM-206-SK-06E.

Zamrażarka skrzyniowa to idealne miejsce na przechowywanie dużych ilości tych samych produktów, dlatego doskonale sprawdzi się do mrożenia owoców, warzyw i grzybów. Dzięki temu zachowają one większość witamin, a ich smak przypomni o cieplejszych dniach. Nie ma nic przyjemniejszego nich zapach ciasta ze śliwkami i kruszonką w środku zimy. Z kolei tym, którzy kochają zimne desery, sorbet z mrożonych malin lub truskawek na pewno przywoła przyjemne, letnie chwile. Domowy sorbet owocowy to również doskonałe, słodkie danie dla osób, które nie tolerują glutenu. Zaletą mrożenia owoców i warzyw jest także to, że nie trzeba do nich już dodawać żadnych substancji konserwujących, nawet naturalnych, czyli np. cukru czy octu. Co więcej, gdy kupimy jarzyny i owoce w sezonie, zapłacimy za nie nieporównywalnie mniej niż zimą.

Nowy model zamrażarki skrzyniowej polskiej firmy MPM to wygodny, otwierany od góry i nieduży sprzęt (91 x 85 x 55 cm), który bez trudu zmieści się w każdym domu. Zdolność zamrażania urządzenia wynosi 15,5 kg na 24 h. Temperatura zamrażarki to -18°C, dzięki której warzywa i owoce przetrwają nawet kilka miesięcy. W razie potrzeby urządzenie jest także zdolne do pracy w temperaturze od -15 °C. Produkt posiada oświetlenie LED, dzięki któremu bez problemu przejrzymy zawartość zamrażarki i znajdziemy to, czego potrzebujemy. Model MPM-206-SK-06E wyróżnia się energooszczędnością, a jego roczne zużycie energii elektrycznej nie przekracza 222 kWh. Ponadto, wygospodarowanie miejsca na zamrażarkę w spiżarni, piwnicy lub garażu, wiąże się z jeszcze mniejszym zużyciem energii elektrycznej ze względu na niewielkie straty ciepła w pomieszczeniach gospodarczych, w których jest niska temperatura. Dodatkowo, dzięki rolkom jezdnym sprzęt można z łatwością przestawić w inne miejsce.

A to już wiesz?  Powstaje czwarty budynek Red Parku. Zobacz mieszkania!

Większość warzyw i owoców nadaje się do mrożenia, ale są też wyjątki. Należą do nich tzw. warzywa „wodniste”, jak sałata lub ogórki, które posiadają dużo wody. Warto pamiętać, że niektóre produkty możemy bezpośrednio włożyć do woreczka i zamrozić, inne trzeba wcześniej zblanszować. Warzywa, które należy w ten sposób przygotować do mrożenia (wystarczy 3 min, po czym trzeba je od razu zanurzyć w zimnej wodzie) to m.in. por, bób, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka. Do tej grupy zaliczają się także grzyby. Z kolei wśród owoców do mrożenia najlepiej nadają się te drobne, np. truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Można też zamrozić morele, ale aby nie straciły swojego pięknego koloru, przed mrożeniem również trzeba je zanurzyć we wrzątku na 1-2 minuty.

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Mrożone owoce i warzywa na zimę LIFESTYLE, Dom - Mrożone owoce i warzywa na zimę
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy