Ogólnopolski Program Promocyjny ?Doceń polskie?
Kanapki były co prawda znane już w Starożytności, ale dopiero w XVIII wieku to ?chłopskie? jedzenie trafiło na arystokratyczne stoły. Zaserwowano ja hrabiemu Sandwicz, który chciał zjeść coś pożywnego, nie przerywając przy tym gry w karty. W ciągu mijających wieków kanapka nie straciła swojej podstawowej funkcji: to prosty i pożywny posiłek, który można wygodnie spożywać w każdym miejscu. Bez niej żadna majówka się nie odbędzie!
Kanapka. Czy na pewno wiesz o niej wszystko?
Rodzaj przekąski, którego głównym składnikiem są posmarowane tłuszczem (masłem, margaryną) kromki chleba lub bułki, w które wkłada się wędliny (pieczeń wieprzową, kiełbasę, szynką) oraz ser. Poza tymi składnikami, do jej przygotowania przydatne będzie jajko na twardo, plasterki ogórka, pomidora lub innych warzyw, a także ryby, kiełki i sosy. Tak w największym skrócie można opisać kanapkę. Wydawać by się mogło, że produkt ten nie wymaga opisów, bo jaka jest kanapka – każdy widzi. Ze względu na szybkość i prostotę przygotowania, przekąska cieszy się niesłabnącą popularnością: jest spożywana zarówno na śniadanie, jak i na lunch oraz kolację. Kanapki zabierane się praktycznie wszędzie – do ich spożywania nie potrzeba wszak talerzy ani sztućców, są sycące, a dzięki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.
Kanapka nie jedno ma imię
Wbrew pozorom, kanapka może być bardzo interesującym produktem. Jesteś pewien, że wiesz o niej wszystko? Przekonaj się!
Słowo kanapka pochodzi z języka francuskiego; wywodzi się od słowa canapé oznaczającego bułkę przekrojoną z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie.
Kanapki, w zależności od składników i sposobów przygotowania, różnią się nazwami.
Sandwicz – wynalazek brytyjskiego arystokraty i polityka hrabiego Sandwich – tworzą dwie warstwy pieczywa, między którymi mieszczą się smakowite dodatki.
Kanapka na jednej warstwie pieczywa, na której układane są jej składniki nosi natomiast miano Tartinki. Mniej skomplikowana forma na stałe wpisała się w jadłospis Polaków. Natomiast elegancka wersja tej przekąski, z ozdobnie ułożonymi smakołykami takimi jak łosoś, kawior, sery, oliwki, kapary, pasty serowe czy jajeczne itd., jest serwowana na przyjęciach i bankietach.
Panino po włosku oznacza dosłownie ?mały kawałek chleba? (liczba mnoga to Panini). Słowem tym określa się kanapkę przygotowaną z chleba (najczęściej ?ciabatty?) przekrojonej poziomo. Podaje się ją z salami, szynką, mięsem lub serem, często jest serwowana na ciepło.
Małe kanapki grubości nie większej niż 0,5 cm to natomiast Tapas. Ich podstawą jest świeże lub suszone pieczywo, na które układane są składniki (np. kawałki ryb, mięsa, owoców morza, a także plasterki serów, owoców i warzyw). Pionową konstrukcję nadziewa się na drewniane patyki do szaszłyków, dzięki czemu można zjeść ów przysmak ?na raz?, bez konieczności sięgania po sztućce. Tapas najczęściej serwowane są na bankietach, jako przekąski do koktajli.
Zawijana niczym naleśnik w pszennym placku kanapka z warzywami, do przygotowania której służą na ogół placki do tradycyjnej tortilli, a także papryka, ogórek, pomidory, sałata, żółty ser i sos to Wrap.
Do przygotowania Tostów nieodzowne są zaś grzanki (opieczone kromki bułki lub chleba tostowego), a właściwie – odpowiedni sprzęt AGD; toster lub opiekacz.
Sekret dobrej kanapki – składniki najwyższej jakości
Bez względu na rodzaj kanapki, jej podstawą są składniki najwyższej jakości. Jak wybrać te najbardziej wartościowe? Rekomendację dla konsumentów stanowi certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ?Doceń polskie?. Wyroby nagrodzone przez Lożę Ekspertów programu – specjalistów z branży spożywczej – cechują się najwyższą jakością i polskim pochodzeniem. Godło ?Doceń polskie? otrzymują tylko te artykuły spożywcze, którym Loża Ekspertów przyznała wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wyroby z maksymalną liczą punktów są honorowane także tytułem TOP PRODUKT.
Czy wiesz że?
Najdroższą kanapką na świecie jest Lancaster Cheese Sandwich. Szef kuchni Toma Bridge w 2006 r. na jednym z portali aukcyjnym sprzedał ów przysmak za 345 funtów. Jednym ze składników rekordowej kanapki były białe trufle z Umbrii (których kilogram kosztuje bagatela 1700 funtów) Największa, zapakowana na wynos, kanapka powstała natomiast w piekarni Roberts Bakery w Norwich. Dość powiedzieć, że specjał miał 2,5 m długości i ważył tyle, co tysiąc bochenków chleba! Kanapka składała się z pasty Marmite, tuńczyka oraz majonezu.
Najpopularniejszym składnikiem kanapek przygotowywanych w domu jest wędlina. Drugie miejsce w rankingu popularności zajmuje żółty ser. Co ciekawe, więcej kanapek jemy w pogodne i ciepłe dni, niż w pochmurne i zimne. Wśród Irlandczyków i Anglików prym wiedzie z kolei Crisp Sandwich, czyli kanapka z czipsami. Poza nimi, składnikami kanapki mogą być ser lub kiełbaski.
Na majówkę i nie tylko – kanapki z polskich produktów
Zamiast chwalić cudze, wybierajmy nasze rodzime kanapki, przygotowane z najlepszych produktów oferowanych przez polskie firmy. Wybór składników najwyższej jakości jest ogromny, o czym świadczy m.in. lista wyrobów nagrodzonych przez specjalistów z branży spożywczej.
Wybrane produkty z godłem ?Doceń polskie:
Chleb Ziarniaczek z oferty Piekarni CAPRI, TOP PRODUKT programu ?Doceń polskie?,
Pomidor ?Słodki Jaś? z asortymentu Gospodarstwa Ogrodniczego Stanisław i Bartłomiej Wójcik, TOP PRODUKT,
Szynka wołowa Zakładów Mięsnych SZUBRYT,
Jaja z chowu ściółkowego oferowane przez firmę Działalność Rolnicza Leszek Szczotka, TOP PRODUKT,
Masło extra tradycyjne szczercowskie naturalne produkowane przez Rolniczo-Pracowniczą Spółdzielnię Mleczarską Szczerców, TOP PRODUKT, wyrób nagrodzony przez ekspertów dwukrotnie,
Bułka poznańska wypiekana przez ?Społem? Powszechną Spółdzielnię Spożywców ?GÓRNIK? w Brzeszczach, TOP PRODUKT, wyrób wyróżniono dwukrotnie,
Smalec wyborowy kostka Firmy Produkcyjno-Handlowej AGI, TOP PRODUKT, dwukrotnie wyróżniony przez ekspertów,
Chleb Baltonowski – zwykły mieszany z asortymentu SPOŁEM Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Raciborzu, TOP PRODUKT,
Szynka pieczona Zakładów Mięsnych PARUZEL, wyrób zdobył godło promocyjne dwa razy,
Chleb żytni ze słonecznikiem z oferty SPOŁEM PSS Lubin, TOP PRODUKT,
Ser Rycki Edam Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, TOP PRODUKT,
Papryka marynowana oferowana przez Firmę ?Jackiewicz J.?, TOP PRODUKT, dwukrotnie zdobyła wyróżnienie,
Szynka gotowana Zakładów Mięsnych POLIWCZAK, nagrodzona dwa razy,
Twaróg chmielnicki półtłusty z asortymentu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku, TOP PRODUKT,
Ser żółty Król Artur produkowany przez firmę MILKILAND, TOP PRODUKT,
Sos do kanapek firmy TARSMAK,
Ser topiony śmietankowy ziołowy z czosnkiem wytwarzany przez SERTOP,
Masło ekstra firmy Mlektar.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny ?Doceń polskie?
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu ?Doceń polskie? jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu ?Doceń polskie? zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu ?Doceń polskie? jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) ? innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.