Data publikacji: 2017-06-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jak przechowywać produkty w lodówce, aby jak najdłużej zachowały świeżość
Kategoria: LIFESTYLE, Dom
Jeśli do tej pory Twój sposób na układanie artykułów spożywczych w lodówce polegał na szybkim wrzuceniu produktów na pierwszą, wolną półkę to nadszedł czas na zmianę nawyków. To jak przechowujemy żywność ma znaczenie – wpływa zarówno na jakość, jak i smak potraw.
Jeśli do tej pory Twój sposób na układanie artykułów spożywczych w lodówce polegał na szybkim wrzuceniu produktów na pierwszą, wolną półkę to nadszedł czas na zmianę nawyków. To jak przechowujemy żywność ma znaczenie – wpływa zarówno na jakość, jak i smak potraw. Odpowiednie poukładanie produktów w chłodziarko-zamrażarce pozwoli na dłużej zachować ich świeżość.
Nawet w lodówce obowiązuje pewna hierarchia, ściśle związana z panującą w niej temperaturą. Różnice między poszczególnymi półkami wynoszą zaledwie kilka stopni, jednak dla przechowywanych w chłodziarce produktów ma to istotne znaczenie, dlatego jeśli chcesz znacząco ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach.
Najcieplej na górze i półkach umieszczonych na drzwiach
Na górnej półce warto ustawiać produkty w słoikach z długim terminem ważności, takie jak dżemy lub konfitury. To również odpowiednie miejsce do przechowywania ciast. Produkty, które nie wymagają silnego schłodzenia możemy również trzymać na półkach umieszczonych na drzwiach. Swoje miejsce odnajdzie tu: musztarda, majonez, olej lniany, a także soki.
Średnie półki – strefa ok. 5 °C
Nie za chłodno, nie za ciepło – w sam raz dla nabiału i wędlin. W przypadku kefirów, czy jogurtów zbyt niska temperatura nie sprzyja pożytecznym bakteriom kwaszącym, za to daje zielone światło bakteriom gnilnym. Na środkową półkę powinny również trafić wszystkie produkty, które zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu, po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Dolne półki – zimno, zimniej
To najchłodniejsze miejsce w chłodziarce, dlatego na dolnych półkach należy umieszczać produkty wymagające najniższych temperatur, takie jak ryby i mięso. Pamiętaj jednak, że niesolone mięso bardzo szybko się psuje, zatem jeśli nie planujesz przygotować go tego samego dnia, lepiej i bezpieczniej będzie je zamrozić albo przechowywać w specjalnej komorze MyZone. Temperaturę panującą w tej strefie możesz dowolnie regulować w zakresie od -3˚C do +5˚C, dopasowując ją do swoich potrzeb. Taka funkcja dostępna jest w wybranych chłodziarko-zamrażarkach marki Haier.
Dolne szuflady – idealne warunki dla warzyw i owoców
Umiejscowione na dole lodówki szuflady, ze względu na panującą w nich wyższą temperaturę, wykorzystywane są do przechowywania produktów, które nie wymagają mocnego schłodzenia – takich jak owoce i warzywa. Układając je w szufladach pamiętaj, by zadbać o swobodny dostęp powietrza – unikaj przechowywania w foliowych woreczkach, czy owijania w folię spożywczą. Zaleca się również wyłożenie dna szuflady papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci.
Nie dotyczy to jednak specjalistycznych szuflad na warzywa i owoce w lodówkach Haier. Dzięki systemowi monitorowania i automatycznej regulacji poziomu wilgotności panują w nich optymalne warunki pozwalające na dłużej zachować świeżość warzyw i owoców (tego typu szuflady znajdziecie m.in. w chłodziarko-zamrażarce C2FE736CSJ, czy HRF-800DGS8). Warto jednak pamiętać, że nie wszystkim produktom lodówka służy. Ogórki, cukinie i pomidory w niskiej temperaturze tracą swój smak i szybciej się psują. Za chłodem lodówki nie przepadają również ziemniaki oraz owoce egzotyczne.
Niskie temperatury nie uchronią jedzenia przed zepsuciem – nic nie jest wieczne… Jednak właściwy sposób przechowywania i układania artykułów spożywczych może znaczącą wpłynąć na zachowanie ich wartości odżywczych i walorów smakowych.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom