Dom

Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących

Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących
Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla

Data publikacji: 2017-09-04
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących
Kategoria: LIFESTYLE, Dom

Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących

Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących LIFESTYLE, Dom - Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących

Gotowanie na parze jest wyjątkowo zdrową metodą przyrządzania potraw, dzięki której unikamy utraty cennych witamin i składników odżywczych z produktów, jak dzieje się w przypadku np. smażenia czy gotowania w wodzie. Poniżej przedstawiamy, jak korzystać z nowego parowaru MPM oraz na co zwrócić uwagę podczas przygotowania posiłków na parze.

Jedzenie to niewątpliwie jedna z największych przyjemności, a gotowanie często staje się pasją. Znajomość różnych technik jest niezbędna, żeby przygotować zróżnicowany, zdrowy i jednocześnie smaczny posiłek. Z nowym parowarem firmy MPM model MPA-01M to możliwe. Urządzenie jest wyposażone w 3 przezroczyste misy z tackami i wygodnymi uchwytami o łącznej pojemności 9 litrów, na których można gotować rożne produkty w tym samym czasie. Gorąca para stopniowo podgrzewa umieszczone w nim składniki, zachowując jednocześnie ich wartości odżywcze. Dzięki temu przygotowanie obiadu dla rodziny będzie proste i szybkie, a każdy wybredny smakosz znajdzie coś dla siebie.

Kolejność i czas gotowania produktów

Parowar ma kilka poziomów, ponieważ poszczególne produkty wymagają innego czasu gotowania: mięso zostawiamy w parowarze od 40 do 60 minut, pieczarki oraz rośliny strączkowe potrzebują od 10 do 20 minut. By ugotować ryż, należy gotować przez 20 – 25 minut. W najwyższym pojemniku z kolei przygotowujemy te produkty, które potrzebują najmniej czasu.

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw pod warunkiem, że podgrzewamy je bardzo krótko. Należy dopilnować, by warzywa zdjąć z pary w momencie, gdy zaczynają mięknąć, ponieważ proces ich gotowania trwa jeszcze chwilę nawet po tym, jak przestaje działać na nie wysoka temperatura. Produkty muszą zostać ułożone równomiernie cienką warstwą, co umożliwia różna wielkość tacek. Model MPA-01M posiada pojemniki o pojemnościach 3,2l, 3l i 2,8l, dzięki czemu możemy gotować efektywnie i tym samym dostosowywać porcje do liczby osób, dla których przygotowywane jest danie.

A to już wiesz?  Woda w basenie wolna od bakterii i … zapachu

Odpowiednia temperatura

Należy pamiętać, że czas gotowania potraw rozpoczyna się w momencie, w którym woda osiągnie temperaturę wrzenia. Jednak woda nie powinna gotować się zbyt szybko, a jedynie delikatnie szumieć i „mrugać”. Parowar MPA-01M posiada funkcję manualnego ustawiania czasu pracy w zakresie od 0 do 75 minut, dzięki czemu sprawdzi się w każdym przypadku – nawet jeśli nasze składniki muszą zostać w urządzeniu nieco dłużej.

Warto wiedzieć

Warzywa i owoce powinno gotować się w całości lub w jak największych kawałkach. Najmniejsze uszkodzenia skórki powodują, że ze składników wraz z parą ulatniają się ważne dla zdrowa wartości odżywcze. Urządzenie ma możliwość wyparzania butelek, co jest niezwykle ważne, kiedy mamy w domu noworodka. Parowar nie tylko pomoże ci przygotować zdrowe posiłki dla dziecka, lecz także zadbać o jego dodatkową ochronę. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących LIFESTYLE, Dom - Jak gotować na parze? Oto kilka wskazówek dla początkujących
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy