Dom

Indoor gardening, czyli kuchnia w duchu eko

Indoor gardening, czyli kuchnia w duchu eko
Botaniczne motywy królują we wnętrzach już od kilku sezonów i nadal pozostają w trendach. W kuchni najlepiej prezentują się jednak żywe rośliny, zwłaszcza te które możemy wykorzystać także podczas przygotowywania

Data publikacji: 2018-04-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Indoor gardening, czyli kuchnia w duchu eko
Kategoria: LIFESTYLE, Dom

Botaniczne motywy królują we wnętrzach już od kilku sezonów i nadal pozostają w trendach. W kuchni najlepiej prezentują się jednak żywe rośliny, zwłaszcza te które możemy wykorzystać także podczas przygotowywania posiłków.

Indoor gardening, czyli kuchnia w duchu eko LIFESTYLE, Dom - Botaniczne motywy królują we wnętrzach już od kilku sezonów i nadal pozostają w trendach. W kuchni najlepiej prezentują się jednak żywe rośliny, zwłaszcza te które możemy wykorzystać także podczas przygotowywania posiłków.

Botaniczne motywy królują we wnętrzach już od kilku sezonów i nadal pozostają w trendach. W kuchni najlepiej prezentują się jednak żywe rośliny, zwłaszcza te które możemy wykorzystać także podczas przygotowywania posiłków. Niewielkie domowe kwietniki, szklarnie i hodowle ziół zyskują dużą popularność, wpisując się tym samym w ekologiczny styl życia w zgodzie z naturą. Poza domowymi uprawami, coraz większym zainteresowaniem cieszy się segregacja odpadów, a niedaleką przyszłością jest także samodzielne produkowanie nawozów.

Indoor gardening to hobby, które znajduje coraz większe grono zwolenników. Założenie własnej uprawy ma wiele zalet i jest możliwe nawet na małym metrażu. W niewielkich kuchniach najlepiej sprawdzą się doniczki postawione na półkach i parapetach czy kwietniki zawieszone na ścianie lub suficie. Moda na ogród w domu promuje zdrowe odżywianie. Co więcej, rośliny, także te w domu, mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie – oczyszczają powietrze i produkują tlen, co jest szczególnie cenne w dużych miastach, zmagających się z problemem smogu. Domowy ogród nie wymaga dużych nakładów finansowych, a może przynieść wiele radości. Oaza w mieszkaniu wyciszy nasze zmysły i może również wzbogacić naszą dietę.

Co można wyhodować w kuchni?

Najbardziej popularnymi roślinami, które uprawiamy w kuchniach są szczypiorek, rzeżucha, rozmaryn, tymianek, pietruszka, i bazylia. Na parapecie z powodzeniem możemy uprawiać także pomidory i paprykę. Najważniejszym czynnikiem, wpływającym na wzrost ziół i warzyw, poza nawozem, jest odpowiednie oświetlenie. Najwięcej słońca potrzebują zioła, np. rozmaryn. Nieco mniej wymagające są natomiast pietruszka i szczypior. Doniczki z tymi warzywami mogą stać w półcieniu.

A to już wiesz?  Ostatnie dni wyjątkowej promocji Samsung

Rozwiązania przyjazne naturze

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które wspierają proekologiczną postawę. Wśród nowości pojawiły się między innymi urządzenia hydroponiczne do wzrostu ziół. Ich innowacyjność polega na tym, że rośliny nie wymagają gleby. Kolejna propozycją, wpisująca się w nurt eko, są specjalne systemy do segregacji odpadów o różnych rozmiarach i przeznaczeniu. Temat znany, ale nadal nie będący standardem w naszych domach, co pozostawia producentom szerokie pole do popisu. Funkcjonalne i proste w obsłudze selektory proponuje marka Blanco. To przemyślane i pomocne rozwiązanie ułatwi odpowiednie rozdzielenie śmieci, a przy okazji będziemy mieli porządek w szafce pod zlewozmywakiem. Co więcej Blanco wprowadziło ostatnio interesujący i bardzo funkcjonalny model zlewozmywaka Collectis kompatybilny z opisanymi systemami segregacji. Dodatkowa komora w połączeniu ze specjalnym wkładem daje nowe możliwości w zakresie radzenia sobie z odpadami organicznymi w kuchni. Obieramy i kroimy produkty na desce, potem jednym ruchem ręki przesuwamy resztki do specjalnego pojemnika. Następnie wkład z pokrywką możemy zawiesić w koszach selektorów o różnej pojemności. Proste!

Komfortowe centrum dowodzenia

Ekologiczna kuchnia, dzięki nowoczesnym rozwiązaniom z łatwością stanie się funkcjonalnym centrum dowodzenia. Jak twierdzą eksperci, zagospodarowanie przestrzeni skoncentrowanej w pobliżu zlewozmywaka to czynnik, który ma największy wpływ na komfort pracy w kuchni.

-Strefa wokół zlewozmywaka jest niezwykle ważnym, wielozadaniowym stanowiskiem roboczym, które służy nie tylko do mycia naczyń czy produktów spożywczych, ale także do wstępnej obróbki potraw oraz realizacji innych domowych zadań. Praktyczny zlewozmywak z różnymi udogodnieniami, niezależnie od swoich rozmiarów może np. ułatwić pielęgnację domowego ogródka. Wyciągana wylewka w baterii kuchennej będzie pomocnym rozwiązaniem, które umożliwia nawadnianie roślin bezpośrednio z kranu. Dobrze przemyślana i zagospodarowana strefa zmywania, poprawia komfort pracy. Wykorzystanie dodatkowych, przydatnych akcesoriów: dopasowanych do komory desek do krojenia, ociekaczy, odsączarek, pojemników czy kratek umieszczanych na dnie komory pomaga w utrzymaniu porządku oraz pozwala na oszczędność miejsca, którego często brakuje w kuchni – wyjaśnia Magdalena Wrońska-Shohag, wiceprezes Zarządu marki Comitor.

A to już wiesz?  Nietypowe i nieoczywiste – elementy i wzory, które odmienią każdą łazienkę

Więcej inspiracji na: https://comitor.pl/

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Indoor gardening, czyli kuchnia w duchu eko LIFESTYLE, Dom - Botaniczne motywy królują we wnętrzach już od kilku sezonów i nadal pozostają w trendach. W kuchni najlepiej prezentują się jednak żywe rośliny, zwłaszcza te które możemy wykorzystać także podczas przygotowywania posiłków.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy