Data publikacji: 2018-08-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Firma YIT zrewitalizowała portiernię historycznej drożdżowni Henryka Bienenthala
Kategoria: BIZNES, Nieruchomości
Pierwszy z czterech zabytkowych budynków historycznego kompleksu gorzelni drożdżowej Henryka Bienenthala został zrewitalizowany w ramach I etapu Aroma Park, inwestycji mieszkaniowej realizowanej przez YIT na warszawskiej Białołęce.
Pierwszy z czterech zabytkowych budynków historycznego kompleksu gorzelni drożdżowej Henryka Bienenthala został zrewitalizowany w ramach I etapu Aroma Park, inwestycji mieszkaniowej realizowanej przez YIT na warszawskiej Białołęce. Jest nim dom portiera znajdujący się tuż przy wejściu na teren działki od strony ul. Klasyków. Portiernia jest jednocześnie pierwszym zabytkowym budynkiem, który został zrewitalizowany na Białołęce. Do czasu zakończenia inwestycji będzie działało w nim biuro sprzedaży dewelopera.
– Rewitalizacja domu portiera to nie tylko krok milowy w realizacji inwestycji Aroma Park, ale także ważne wydarzenie dla całej Białołęki. Działająca tu niegdyś gorzelnia drożdżowa odegrała bardzo ważną rolę w rozwoju gospodarczym, urbanistycznym oraz demograficznym tego obszaru, a ponadto była jednym z największych tego typu zakładów w kraju. Mamy świadomość, jak ważny jest to zabytek, dlatego jednym z naszych priorytetów przy projektowaniu Aroma Park było zachowanie unikalnego charakteru tego miejsca. Jesteśmy bardzo zadowoleni z dotychczasowych efektów naszej pracy – portiernia odzyskała swój dawny blask. Przywróciliśmy oryginalny układ okien i drzwi, który został zmieniony w czasie działalności na tym terenie zakładów Pollena-Aroma, natomiast w środku odwiedzający będą mogli zobaczyć zachowane fragmenty zabytkowej linii produkcyjnej – mówi Tomasz Konarski, prezes zarządu YIT w Polsce.
Gorzelnia drożdżowa Henryka Bienenthala powstawała w latach 1902-1904 w miejscu dawnego folwarku Dąbrówka. Fabryka służyła wytwarzaniu drożdży prasowanych na potrzeby piekarstwa za pomocą tzw. metody wiedeńskiej. Wartościowym produktem ubocznym tego procesu był alkohol pozyskiwany z przefermentowanej masy w aparaturze odpędowej. Zakład przyczynił się do poprawy warunków życia codziennego w Warszawie i jej okolicach, zwiększając podaż chleba i innych wypieków.
Henrykowska fabryka to jeden z lepiej zachowanych zakładów przemysłowych z przełomu XIX i XX wieku w Warszawie, a jednocześnie pierwsza i jedyna drożdżownia w okolicy, która przetrwała do dziś. Cztery budynki zachowały się w stanie niemal niezmienionym. Są to: pięciokondygnacyjny budynek główny drożdżowni, zlokalizowany przy południowej granicy działki, magazyn spirytusu, położony na zachód od budynku głównego, portiernia znajdująca się tuż przy wejściu na teren działki od strony ul. Klasyków, a także unikalna, piętrowa willa fabrykancka, w której najprawdopodobniej kwaterowali i pracowali wyżej postawieni pracownicy fabryki, ukryta za drzewami na wschód od bramy wjazdowej.
Dom portiera od początku miał charakter reprezentacyjny, o czym świadczą zwieńczenia podziałów na elewacji łukami półokrągłymi, niemające swojego odpowiednika na terenie całej fabryki. Budynek wzbogaca niska dobudówka sprzed I wojny światowej, złamana pod kątem do pierwotnych ścian portierni.
Pozostałe zabytkowe budynki drożdżowni zostaną zrewitalizowane z ramach IV i V etapu Aroma Park. Obok nich na działce powstaną kameralne, trzypiętrowe budynki mieszkalne. Ich elewacja będzie nawiązywać do industrialnej przeszłości tego miejsca, tworząc spójną całość z istniejącą zabudową. Planowane rozwiązania są konsultowane z Miejskim Konserwatorem Zabytków.
Obecnie realizowany jest etap I, który, oprócz rewitalizacji domu portiera, obejmuje budowę pierwszego nowego budynku mieszkalnego. Znajdzie się w nim 78 mieszkań, lokal usługowy oraz 95 miejsc postojowych. Oddanie do użytku I etapu planowane jest na trzeci kwartał 2019 roku.
***
O Aroma Park
Osiedle Aroma Park powstaje na działce zlokalizowanej przy ul. Klasyków 10 w Warszawie. Inwestycja realizowana jest w pięciu etapach i obejmuje budowę ponad 400 mieszkań. Najważniejszą częścią projektu jest rewitaliacja historycznego kompleksu gorzelni drożdżowej Henryka Bienenthala, w której powstaną klimatyczne lofty. Dodatkowo na działce wybudowane zostaną kameralne, trzypiętrowe budynki mieszkalne, których elewacja będzie nawiązywać do industrialnej przeszłości tego miejsca. Oprócz walorów historycznych, Aroma Park będzię też wyróżniać duża powierzchnia terenów zielonych – będą one stanowić blisko 40% działki. Będzie to więc idealne miejsce dla rodzin z dziećmi oraz wszystkich, którzy cenią spokój, bliskość natury oraz przestrzenie z duszą.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Nieruchomości