Dom

Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską

Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską
Dzięki mące na bułeczki z linii „Domowa Piekarnia” każdy dzień można rozpoczynać z chrupiąca kajzerką w

Data publikacji: 2020-02-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską
Kategoria: LIFESTYLE, Dom

Dzięki mące na bułeczki z linii „Domowa Piekarnia” każdy dzień można rozpoczynać z chrupiąca kajzerką w dłoni.

Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską LIFESTYLE, Dom - Dzięki mące na bułeczki z linii „Domowa Piekarnia” każdy dzień można rozpoczynać z chrupiąca kajzerką w dłoni.

Zapachu pieczywa unoszącego się po całym domu babci nie można do niczego przyrównać. Budzące się w nas skojarzenia i wspomnienia, gdy za każdym razem przechodzimy koło piekarni, a także smak i aromat jeszcze ciepłych bułeczek lub chleba sprawiają, że czujemy się rodzinnie i bezpiecznie. Te chwile nie muszą być już tylko przypadkowe.

Na świecie istnieje niemal nieskończona ilość rodzajów bułek – tak naprawdę wszystko zależy od tego, co chcemy do nich dodać. Jednak jedną z najpopularniejszych pulchnych bułeczek z chrupiącą skórką jest kajzerka, która posiada międzynarodową historię.

Na stołach całego świata

Kajzerka to okrągła, pszenna bułka z charakterystycznymi pięcioma nacięciami. Jej początki sięgają XVIII–wiecznej Austrii, gdzie gościły na stołach Habsburgów. Według zapisów nazwa wywodzi się od słowa cesarz – Kaiser. Tradycyjna austriacka kajzerka wypiekana jest zazwyczaj z mąki pszennej. Czasami posypywana jest ona ziarnami maku, sezamu czy pestkami dyni. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta, czasami także poprzez nacinanie uformowanej w kształt bułki porcji ciasta. W Polsce kajzerka wypiekana jest z czterema nacięciami w Krakowie, a w pozostałej części kraju z tradycyjnymi pięcioma.

Niegdyś kajzerki były prawdziwym rarytasem na polskich stołach. Teraz, dzięki mące na bułeczki „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice można samodzielnie upiec własną pyszną, chrupiącą kajzerkę, a także wiele innych przysmaków.

Mąka dla pokoleń

Domowe bułeczki pozbawione są wszelkiego rodzaju chemii oraz wypełniaczy, dzięki czemu nie tylko pysznie smakują, ale również są zdrowe. Dzięki mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice możliwe jest stworzenie aromatycznych, pszennych wypieków w domowym zaciszu. Poza tradycyjnymi kajzerkami, przy użyciu mąki z linii „Domowa Piekarnia” upieczemy także bułki maślane, paryskie (w Polsce nazywane m.in. batonami, bułkami wrocławskimi czy kawiorkami) czy paluchów.

A to już wiesz?  Jak zamienić stary ogród w strefę relaksu

Mąka na bułeczki z „Domowej Piekarni” jest produktem dedykowanym do domowego wypieku bułeczek. Jest to mąka typ 650, o zawartości popiołu do 0,70%. W porównaniu do „jaśniejszych” typów mąk (np. Tortowa, Wrocławska, Poznańska) mąka ta charakteryzuje się większą zawartością glutenu oraz większą zawartością składników mineralnych. W mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice większa jest aktywność enzymu amylazy. Dzięki temu mąka lepiej wiąże wodę, a otrzymane ciasto jest sprężyste i elastyczne, nie deformuje się w trakcie wyrastania i wypiekania. Po upieczeniu bułeczki są ładnie wyrośnięte, miękisz jest regularnie porowaty bez zakalca a skórka jest chrupiąca i ładnie przypieczona. Mąka typ 650 stosowana jest również do wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można także zrobić zasmażkę lub zagęścić nią zupy i sosy.

W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znaleźć można specjalną mąkę do bułeczek, z którą przygotujemy pachnące, delikatne wypieki, które przywrócą wspomnienia z dzieciństwa i zachwycą wszystkich domowników.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską LIFESTYLE, Dom - Dzięki mące na bułeczki z linii „Domowa Piekarnia” każdy dzień można rozpoczynać z chrupiąca kajzerką w dłoni.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy