Dom

Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?

Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?
Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna

Data publikacji: 2020-09-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?
Kategoria: LIFESTYLE, Dom

Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice.

Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia? LIFESTYLE, Dom - Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice.

Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice. Skąd wzięła się jej nazwa?

Recepturę i technologię produkcji Mąki Wrocławskiej typ 500 opracował hrabia Wojciech Dzieduszycki, kiedy piastował stanowisko dyrektora młynów zbożowych we Wrocławiu. Ciekawostką jest, że hrabia Dzieduszycki herbu Sas był śpiewakiem operowym i aktorem, który wykształcenie zdobył w Akademii Rolniczej w Dublanach. Stąd wiadomo, że nazwa tej mąki zdecydowanie nie jest przypadkowa.

Mąka spod Wrocławia

Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 produkowana jest w położonym nieopodal Wrocławia Młynie Jaczkowice, gdzie powstają mąki z wykorzystaniem zboża od lokalnych dostawców. Mąka nie jest ulepszana sztucznymi dodatkami, a jej wysoka jakość jest uzyskiwana poprzez zastosowanie wyselekcjonowanego surowca, unikalną i staranną technologię przemiału oraz wnikliwą kontrolę jakości.

Typ mąki informuje o zawartości substancji mineralnych w mące po zmieleniu zboża. Oznacza to, że mąka o typie 500 zawiera 0,5% substancji mineralnych. Niski typ mąki świadczy o jej kolorze (jest bardzo jasna), delikatności oraz puszystości. Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 jest uzyskiwana z przesiewów przez sita o bardzo gęstych oczkach, przez co jej rozdrobnienie jest bardzo duże, co warunkuje jej znakomite cechy jakościowe. Mąka Wrocławska typ 500 zawiera ok. 0,5% popiołu.

A to już wiesz?  Odświeżenie ścian niskim kosztem

Mąkę Wrocławską typ 500 wyróżnia uniwersalne zastosowanie. Stanowi ona najlepszy surowiec do przygotowania ciasta na pierogi, kopyta, kluski śląskie, makaron. Sprawdzi się także do wyrobu ciast kruchych i półkruchych. Mąka Wrocławska jest także często stosowana do zagęszczania sosów.

Smaki dzieciństwa

Dolnośląska Mąka Wrocławska to idealna baza do stworzenia ciasta drożdżowego, które umili słoneczne popołudnie i przypomni nam czasy beztroskiego dzieciństwa. W zależności od upodobań ciasto drożdżowe można przygotować z dodatkami owoców sezonowych, sera lub w wersji z kruszonką. Najpopularniejszą drożdżówką jest ta z dodatkiem wiśni i śliwek, którą możemy cieszyć się w sezonie od lipca do września. Mąka Wrocławska z Młyna Jaczkowice zagwarantuje niesamowitą puszystość, która tak ważna jest w przypadku ciasta drożdżowego.

Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 z Młyna Jaczkowice jest mąką pszenną o szerokich zastosowaniach kulinarnych. Znakomicie nadaje się do wypieku delikatnych ciast kruchych, półkruchych, francuskich czy lekkich ciast biszkoptowych. Swoje zastosowanie znajdzie także przy wyrobie naleśników, kopytek oraz do zagęszczania zup i sosów.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia? LIFESTYLE, Dom - Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Dom

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy