Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem,
a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.
Pani ekscelencja: dynia
Choć dynia zazwyczaj kojarzy nam się z zabawą halloweenową, warto o niej pamiętać nie tylko ostatniego dnia października. Powód? Jest prosty, oprócz pięknego wyglądu jest kopalnią cennych witamin i składników mineralnych. Zawarty w niej beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża także poziom złego cholesterolu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Co więcej – ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność, dlatego warto zjadać ją w okresie wzmożonych zachorowań.
W różnej postaci
Istnieje szeroka gama dań, które można przygotować z dyni. Zaczynając od placuszków dyniowych, przez rozgrzewające zupy dyniowe z dodatkiem curry czy imbiru, po dyniowe ciasta i ciasteczka. Dynię możemy również wekować, marynować, a także przerabiać na konfiturę. Kreatywność w kuchni może być nieograniczona – właśnie takiego podejścia uczy Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Dzięki temu edukatorzy Banków Żywności, odkryli ciekawe połączenia smaków, jak np. dynia w occie z kardamonem czy konfitura z dyni z dodatkiem imbiru i cynamonu.
Dyna w occie z kardamonem
Składniki
• 1,5kg dyni bez pestek
• 0,5l wody
• 200g cukru
• 1 łyżka soli
• 200ml octu winnego z białego wina KAMIS
• 5 owoców kardamonu KAMIS
• 3-5 szt. goździków całych KAMIS
Sposób przygotowania
Oczyszczoną dynię pokrój w grubą kostkę. Wodę zagotuj z octem, cukrem i przyprawami. Do gotującego syropu włóż dynię i gotuj około 3 minuty. Wyjmij i włóż do słoików. Syrop ponownie zagotuj. Zalej dynię, zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 15 minut w temperaturze 130°C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podobnie jak inne marynowane warzywa i owoce, dynię możesz serwować jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek, a nawet deserów. Dodatek kardamonu i goździków sprawia, że jest aromatyczną przystawką, nawet podana samodzielnie.
Konfitura z dyni
Składniki
• 1kg oczyszczonej dyni
• 200ml wody
• 300g cukru
• 3 duże pomarańcze
• 2 łyżeczki imbiru mielonego KAMIS
• 1 łyżeczka cynamonu KAMIS
Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i odstaw je do wystudzenia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.
Smacznego!
O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.
McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.
O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federację Polskich Banków Żywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Żywności.
Banki Żywności
W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących.
Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.
Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni